Netwerkdag 2018 van de Duits-Nederlandse grensautoriteiten in Werlte

Werlte. “Energie in de grensregio” is de titel van de Netwerkdag 2018, die dit jaar plaatsvond in Werlte. Op uitnodiging van de Nederlandse provincies Drenthe en Groningen en het Duitse district Emsland kwamen 35 ambtenaren en politici uit beide landen bijeen in het 3N competentiecentrum. De focus van de jaarlijkse netwerkdag lag op de grensoverschrijdende uitwisseling van expertise, het elkaar persoonlijk leren kennen en het uitwisselen van ervaringen.

De nadruk lag op de vragen over de energiepolitiek. Dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer, bedrijfsleider van het competentiecentrum, presenteerde naast het 3N competentiecentrum het grensoverschrijdende project “Power to Flex” (P2X). Het project voor de opslag van duurzaam opgewekte energieën, dat zal bijdragen aan het gebruik van energie van de zomer in de winter, werd door Dr. Ing. Piotr Biernacki van de Hogeschool Emden/Leer in detail beschreven. 3N werkt momenteel aan de realisatie van een middelgrote proefinstallatie als energieopslag voor woonblokken en middelgrote bedrijven. Daarna adresseerde raadslid van district Eemsland Dirk Kopmeyer het energielandschap in de regio Emsland.

Hierop volgde de symbolische aftrap van de energiecontainer P2X, die wordt getest als energieopslag, evenals een rondleiding bij ‘Nordwest Gruppe Solar + Neue Energien’ en de Audi e-gas installatie in Werlte.

Foto: de burgemeester van de Nederlandse gemeente Coevoerden Bert Bouwmeester (links achter het bord) en raadslid van het district Emsland Dirk Kopmeyer (achter het bord rechts) zetten de energiecontainer P2X in werking. (Foto: 3N)