We geven het woord aan Richard Knegt, directeur van Energy Company en projectleider van Swillpower.

Wie zijn wij en wat doen wij?
Swillpower is een samenwerking van Energy Company, Bioclear Earth en Adverio. Deze bedrijven zijn gevestigd in Groningen. Energy Company zet de fuel cel voor biogas in de markt, Bioclear ontwikkelt en onderzoekt de biotechnologie achter het vergisten en Adverio ontwerpt en realiseert biogas productie installatie voor hun klanten.

En wat doen wij in het Power to Flex project?
Ons onderdeel van Swillpower in P2F is onderzoek naar het vergisten van restaurant afval, swill, en het bouwen van een pilot plant voor het testen van het vergisten van swill en het opwerken van de biogas geschikt om in te zetten in efficiënte energie productie middels de inzet van een fuelcel.

Hoe ver zijn we?
Na de eerste laboratorium testen in de Hochschule van Emden zijn er vervolgens vergistingstesten op labschaal bij Bioclear uitgevoerd. De resultaten zijn als basis gebruikt voor het ontwerp van de pilot plant door Adverio. Deze pilot plant is inmiddels door een onder auspiciën van Adverio gerealiseerd. Na het doorlopen van het testprogramma wordt de pilotplant door Bioclear gedurende ca. een jaar in bedrijf gehouden en worden verschillende testen en metingen uitgevoerd naar de prestaties van de vergisting, kwaliteit van biogas opwerking en de productie van energie.