Op dinsdag 25 april vertrok om 5.45 uur onze bus vanuit Groningen richting de Hannover Messe, één van de grootste technologiebeurzen ter wereld. De provincie Groningen heeft als lead partner van het Interreg A-project ‘Power to Flex’ deze dag georganiseerd voor haar Nederlandse en Duitse partners. Een perfecte bestemming voor de 23 partners (vooral ondernemers) die allemaal ambitie en passie (en werk) hebben op gebied van energie(opslag).

Na een gezellige en tevens goed benutte busreis van 5 uur, kwamen we aan op het immense beursterrein dat circa 30 keer zo groot is als Martiniplaza, 27 hallen telt, waarin circa 6.500 exposanten te vinden zijn en waar dit jaar weer zo’n 220.000 bezoekers op afkwamen. Voor de energieliefhebbers was er ook weinig te klagen: 3 hele hallen en ruim 1.100 exposanten!

Programma
Om de dag zo efficiënt mogelijk te benutten, was door het projectteam van de provincie vooraf een programma op maat gemaakt. Bij aankomst werden we verwelkomd door Novorocs, een Amerikaans bedrijf dat zich richt op waterstofreiniging. Een korte wandeling bracht ons naar Hexagon, een Noors bedrijf gespecialiseerd in opslagtanks voor waterstof. Deze tanks zijn onder andere toegepast in de waterstoftrein die binnenkort gaat rijden in Noord-Duitsland. Beide bedrijven gaven ons een interessante en inspirerende presentatie en de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

We werden weer even goed herinnerd aan het feit dat we in Duitsland waren toen ons een zeer uitgebreide, warme lunch werd voorgeschoteld (en een biertje voor de liefhebber). Anderhalf uur later en vol met energie ging de groep weer door met de tweede helft van de tour waar nog vol interesse werd geluisterd naar en gesproken met het Engelse ITM Power en het Nederlandse Resato.

Na een kort bezoek aan projectpartners die zelf exposant waren op de Messe, kreeg iedereen nog 2,5 uur de tijd om zelf de nieuwste technologische ontwikkelingen te bekijken rond energieopslag. Veel te weinig tijd op een beurs van deze grootte om alles te kunnen zien, maar net genoeg om toch weer een aantal keren in verbazing te vallen over de oneindige mogelijkheden van tegenwoordig en de verbazingwekkende blikken in de toekomst. En niet zonder resultaat: deelnemende bedrijven in ons project hebben weer verschillende nieuwe leveranciers van opslagtanks, accu’s, sensoren, omvormers en katalysatoren gevonden.

Om 17.30 uur begonnen we aan onze terugreis, die een stuk ‘rustiger’ was dan de heenreis. Moe maar voldaan en vol van nieuwe indrukken, ideeën en lekker Duits eten.